Borstelstralen

Borstelstralen is een nieuw proces waarin corrosie, walshuid en coatings kunnen worden verwijderd met een speciaal ontwikkelde roterende hamerborstel.

Het oppervlak herstelt visueel tot een vrijwel zuiver metaaloppervlak. Daarnaast verbetert het proces de weerstand van de behandelde oppervlakken en genereert het een samengedrukte spanningstoestand van het behandelde oppervlak. Dit gaat de vorming van haarscheurtjes en spanningscorrosie tegen en biedt meer weerstand tegen vermoeiing.

De werking

De borstelstraler is een goed hanteerbaar gereedschap dat bestaat uit de geharde toppen van borstelharen, die dynamisch worden afgesteld. De borstelstraler heeft een handzame aandrijving, die draait met 2500 RPM. De borsteltoppen zorgen ervoor dat evenveel kinetische energie het gecorrodeerde oppervlak bereikt en er een even schoon oppervlak ontstaat als bij gritstralen.

Direct na het slaan van de borstelkop op het te behandelen oppervlak, kaatst de borstelhaar terug van het oppervlak, waardoor corrosie wordt verwijderd en micro-indeukingen ontstaan. Dat zorgt voor een schoon en gehard oppervlak.

Door dit proces hebben oppervlakken die zijn behandeld met de borstelstraler een oppervlaktegesteldheid en visuele uitstraling alsof het oppervlak is gestraald met grit.

De voordelen

 • De borstelstraler laat schone oppervlakken achter met een oppervlakteruwheid tussen de 40 en 120 μ.
 • Hij is ook toepasbaar op lasnaden.
 • Het is een milieuvriendelijke manier van oppervlaktereiniging, omdat het geen schadelijke stoffen gebruikt noch produceert.
 • De behandelde oppervlakken hoeven niet bestand te zijn tegen warmteontwikkeling en ze
  ontwikkelen geen ‘blauwe vlammen’.
 • Er is geen straalcabine nodig. Wel wordt een goede afzuiging en stofafscherming naar de rest van de werkplaats aanbevolen.
 • De borstelstraler wordt aangedreven door een lichte en handzame aandrijving die werkt op elektriciteit of perslucht.
 • De veiligheidsmaatregelen voor de gebruiker zijn hetzelfde als bij werken met ander elektrisch gereedschap namelijk: Het dragen van werkhandschoenen, een overall, een stofmasker en een veiligheidsbril.
 • De borstelstraler is eenvoudig mee te nemen.
 • Er is geen complexe uitrusting nodig zoals een speciaal werkpak, een ademmasker met perslucht of een gritrecyclingmachine, die wel nodig zijn bij gritstralen.

Toepassingen

De straalborstel is ideaal voor plaatselijke reiniging, maar kan ook worden gebruikt voor grotere oppervlakken waar andere methoden van reinigen minder praktisch of onmogelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer de stukken te groot zijn voor een straalcabine.