GePeCa Tekst en Web

Wat is een url

Onlangs kreeg ik de vraag om informatie op een bepaalde website te laten wijzigen met de boodschap: Op de site ‘onderwerp, subonderwerp’ staat onze naam, wil jij die eraf laten halen?” Ik ben gaan googelen op onderwerp en subonderwerp, maar kon de betreffende site niet vinden. Daarom deed ik navraag: heb je de exact url voor mij? Het antwoord was: nee, die heb ik niet ik heb erop gegoogeld.

Soms zijn dingen dus niet zo duidelijk voor iedereen als anderen denken. Wat is een url? url is de afkorting van ‘uniform resource locator’, het is het unieke webadres van een website, in het geval van deze website https://www.gepeca.nl/wat-is-een-url.

url

Als je deze url aan iemand wilt doorgeven, is de handigste manier om dit adres te kopiëren uit de adresbalk van je browser, daarmee voorkom je dat je per ongeluk spelfouten maakt.

Een back-up maken met UpdraftPlus

Het is mogelijk dat er iets misgaat, bijvoorbeeld bij het updaten of het installeren van een plugin. Daarom is het belangrijk altijd een back-up beschikbaar te hebben om te kunnen terugzetten. Een van de mogelijkheden hiervoor is de plugin UpdraftPlus.

Ga naar Plugins > Nieuwe Plugin en tik in het zoekvak UpdraftPlus in.

UpdraftPlus

Installeer en activeer de plugin. Klik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘UpdraftPlus backups’
Je kunt hier handmatig een back-up maken door op de blauwe knop ‘nu een backup maken’ te klikken:

UpdraftPlus

Automatisch een back-up maken

Ga naar het tabblad ‘Instellingen’:

UpdraftPlus

Achter de kopjes ‘Planning bestandenbackup’ en ‘Planning databasebackup’ kun je kiezen uit de verschillende opties; uren, dagelijks, wekelijks of maandelijks. De backups worden dan met de ingestelde intervallen uitgevoerd. Laat alle andere instellingen ongewijzigd.

 • Klik bovenaan op de tab ‘Back-up/Restore
 • Klik daarna op de knop ‘Nu een backup maken’
 • Laat de vinkjes in het volgende ongewijzigd
 • Klik op ‘Nu een backup maken’

Deze backup wordt automatisch op je server opgeslagen

De back-up op je computer plaatsen

In de lijst met bestaande back-ups staat nu één back-up. Je ziet naast deze back-up vijf knoppen om de back-up data te downloaden. Hiermee kun je de database, plugins, thema’s uploads en overige onderdelen naar je computer kopiëren.

De back-up terugzetten

 • Klik in het linkermenu op ‘instellingen’
 • Klik op UpdraftPlus-back-ups
 • Scrol in het eerste tabblad naar het kopje ‘Bestaande backups’
 • Klik op ‘Terugzetten’
 • Kies vervolgens wat je wilt terugzetten en klik dan op ‘volgende’
 • Wacht tot de backups zijn opgehaald en klik dan weer op ‘volgende’

Nu wordt de back-up automatisch teruggeplaatst.

WordPress verplaatsen van een submap naar de hoofdmap

Vaak staat een WordPress-installatie in een submap. Bijvoorbeeld www.mijnwebsite.nl/submap.

Je site is dan alleen via dat adres bereikbaar, maar je wilt eigenlijk dat je site gewoon als www.mijnwebsite.nl is te zien. Om dat te realiseren moet je een aantal dingen doen.

1. Maak een back-up

Maak voor je begint altijd een back-up, om die te kunnen terugzetten als er iets fout gaat. Dat kan meestal via je hostingprovider, maar ook met een plugin zoals UpdraftPlus.

Log in op de backend van je WordPress-site. Controleer bij instellingen > Permalinks of je de aangepaste structuur of berichtnaam is aangevinkt. Achter aangepaste structuur moet staan: /%postname%/

3. Wijzig het site-adres (URL)

Ga naar de tab Algemeen.
Wijzig daar het veld siteadres (URL). Haal de submap weg. Dus: www.mijnwebsite.nl/subdomein wordt: www.mijnwebsite.nl.
LET OP: Wijzig WordPress-adres URL NIET!

4. Download index.php en .htacces uit de submap

Ga met filezilla naar de submap van je site en download de index.php en de .htacces. (rechtermuisknop > downloaden) Verwijder ze nog niet op deze locatie, alleen downloaden!
Als je de htacces niet ziet, kan je die zichtbaar maken via server > tonen van verborgen bestanden forceren.
Sla beide bestanden op je harde schijf op.

Wijzig de index.php

Open index.php van je harde schijf en wijzig de regel require( dirname( __FILE__ ) . ‘/wp-blog-header.php’ );
Die verander je in: require( dirname( __FILE__ ) . ‘/submap/wp-blog-header.php’ );
Gebruik hierbij de naam van je eigen submap.

Uploaden

Upload de gewijzigde index.php en het .htaccesbestand naar de root van je site. Dus direct onder www.mijnwebsite.nl. Let er daarbij op dat er geen index.html in je root staat.

Vergroot de veiligheid van je WordPress website

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je WordPress website zo goed mogelijk is beveiligd tegen hackers. Hieronder enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen.

updaten

Updaten

Zo nu en dan zie je bovenaan het scherm dat er een update van WordPress is. Updaten is erg belangrijk; naast nieuw toepassingen zijn er vaak ook verbeteringen qua beveiliging. Maak wel altijd eerst een back-up.

Gebruik een goed wachtwoord

Bij het aanmaken van een gebruiker, geeft WordPress standaard een veilig wachtwoord. Wil je een wachtwoord dat wat gemakkelijker te onthouden is, verzin dan een wachtwoord dat moeilijk is te raden, het liefst een wachtwoord zonder betekenis.

Plaats de WordPress installatie in een aparte map

Plaats de installatiebestanden van WordPress niet in de root (direct onder https), maar in een map met een naam die alleen jij kent.

Werk als redacteur

Als je website qua opmaak eenmaal klaar is en je alleen nog pagina’s en berichten hoeft te wijzigen dan kun je ervoor kiezen om niet meer als beheerder, maar als redacteur in te loggen, dan kun je nog steeds je tekst veranderen en afbeeldingen vervangen of toevoegen.
Maak daarvoor een extra gebruiker aan en maak deze tot redacteur ( gebruikers > nieuwe gebruiker).

Wordfence

Wordfence veiligheid

Deze Plugin  kan je site scannen om te kijken of er foute code instaat. Er kan een e-mail worden gestuurd als hij iets tegenkomt dat er niet normaal uitziet of wanneer iemand heeft geprobeerd op je site in te loggen.
Je kunt met deze plugin ook het aantal inlogpogingen beperken. Je hebt zelf waarschijnlijk geen vijf pogingen nodig om in te loggen en een hacker zal meer pogingen nodig hebben. Je kunt zelf aangeven hoeveel pogingen mogen worden gedaan tot het IP-adres voor een bepaalde tijd wordt geblokkeerd.

Afbeeldingen optimaliseren

Het is belangrijk je afbeeldingen te optimaliseren voor het web, ze moeten duidelijk zijn, maar niet groter dan noodzakelijk omdat grote afbeeldingen de laadtijd van je website ernstig kunnen vertragen. Verder is het voor de vindbaarheid (SEO) van je website goed om je afbeeldingen een duidelijke naam en een zogenaamde alt-tag mee te geven.
De verschillende optimalisaties op een rij:

Bestandsformaten

Foto’s kun je het beste opslaan als een jpg-bestand. Dat is een gecomprimeerd bestand, waardoor de bestandsgrootte kleiner is geworden. Dat brengt iets kwaliteitsverlies met zich mee, maar dat is vaak met het blote oog niet te zien. Door de kleinere bestandsgrootte wordt een jpg-afbeelding wel sneller geladen.
Andere afbeeldingen zoals logo’s, iconen en grafieken, maar ook foto’s met een transparante achtergrond sla je op als png. Een png-bestand is ook een gecomprimeerd bestand, maar hier is geen sprake van kwaliteitsverlies. Het nadeel van een png is echter dat het niet zoveel kleuren kan bevatten en veel zwaarder is dan een jpg-bestand.

Resolutie

Resolutie is het aantal pixels per inch van een afbeelding. Hoe meer pixels, hoe meer informatie de afbeelding bevat en hoe scherper de afbeelding, maar de foto wordt hierdoor ook zwaarder en dat vertraagt de laadtijd. Waar voor gedrukte media meestal een resolutie van 300 dpi (dots per inch) wordt gebruikt is online 72 dpi voldoende. Verwar resolutie niet met afmetingen (de lengte maal de breedte van een afbeelding).

Afmeting

Hoe groter je afbeeldingen, hoe meer ruimte ze in beslag nemen. Maak je afbeelding daarom eerst met een fotobewerkingsprogramma ongeveer op maat voordat je hem uploadt. Daarna kun je hem altijd nog een beetje groter of kleiner maken.

Bestandsnaam

Als je een foto maakt met bijvoorbeeld je mobiele telefoon, heeft die een naam die niet veel zegt. Geef je foto’s voordat je ze naar je WordPressomgeving uploadt altijd een naam die iets zegt over de pagina waarop je hem plaatst. Dus niet 123.jpg, maar bijvoorbeeld afbeeldingen_optimaliseren.jpg,

Alt-tags

Als je een afbeelding in WordPress hebt geüpload, vul dan altijd de alt-tag en de titel in. Dat is niet alleen handig voor blinden en slechtzienden, maar ook goed voor de vindbaarheid van je website. Google ziet namelijk geen afbeeldingen, maar wel de tags die daar als het ware achter hangen.

Wat is een alt-tekst

alt-tag

Een alt-tekst is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zij kunnen die tag met speciale apparatuur lezen wat er op de afbeelding te zien is. Een alt-tekst kan ook goed voor je SEO worden ingezet. Deze tekst hangt als het ware achter een afbeelding op je website en is voor mensen niet te zien, maar wel voor Google. Dat is handig omdat Google de afbeelding zelf niet ziet.

Hoe schrijf je een goede alt-tekst

Als het goed is heeft je afbeelding te maken met de tekst op je webpagina en de alt-tekst kun je dan gebruiken voor een korte omschrijving van de inhoud van je pagina. Die leest Google en dat is goed voor je SEO. Als je een headerafbeelding op je website hebt, komt diezelfde afbeelding meestal op iedere pagina terug en zegt vaak niet veel over de inhoud, een beschrijving van deze afbeelding, voegt daardoor niks toe als je hem laat voorlezen met een screenreader. Om die reden kun je ervoor kiezen om geen alt-tekst in te geven, maar voor je SEO is dat wel verstandig.

Webteksten schrijven

Webteksten zijn hele andere teksten dan teksten op papier. Ze zijn onder andere geoptimaliseerd om goed gevonden te worden op het internet en je kunt een tekst van papier dan ook niet zomaar een-op-een als een webtekst overnemen op een pagina van je website. Een van de belangrijkste dingen waarmee je bij het schrijven voor het web rekening moet houden, is dat een lezer snel en zonder te scrollen of te klikken relevante informatie wil vinden. Dat betekent dat direct duidelijk moet zijn waar een webpagina over gaat. De teksten mogen daarom niet te lang zijn. Breng dus direct een duidelijke boodschap, eventuele details kun je wel via een link benaderbaar maken.

Maak het de lezer gemakkelijk en houd het kort

Lezers op het internet nemen meestal niet de tijd om hele lappen tekst op een website te lezen, ze scannen een pagina als het ware. Zorg daarom voor structuur op je pagina en help je bezoeker de informatie te vinden die hij zoekt, door de belangrijkste informatie bovenaan te zetten.

Gebruik tussenkoppen

Tussenkoppen maken een pagina niet alleen overzichtelijker, ook Google kan deze koppen goed vinden. Maak je koppen daarom niet alleen maar vet, maar gebruik echt de code voor koppen, het liefst H2. H1 en H2 worden namelijk het beste gevonden door Google, maar H1 wordt vaak al gebruikt voor de paginatitel en die is vaak wat groter dan de tussenkoppen.

Voeg afbeeldingen toe

Zorg dat je pagina levendig is. Wissel je tekst af met bijpassende afbeeldingen en voorzie die natuurlijk van een zogenaamde alt-tekst.

Opsommingen

Met een opsomming is direct duidelijk welke onderdelen je benoemt maar overdrijf niet, een pagina met alleen maar lijsten is ook niet aantrekkelijk om te lezen.

 • Houd het kort
 • Tussenkoppen
 • Afbeeldingen
 • Lijsten
 • Zoekwoorden
 • Links
 • Call to action
website

Gebruik zoekwoorden

Ga voordat je je webteksten schrijft eens na waarop mensen googelen en verwerk deze woorden in je tekst. Overdrijf dit niet, je schrijft vooral voor je lezers en niet voor Google.

Je hebt een korte en duidelijke tekst, maar vaak wil je toch meer informatie geven. Maak dan een link naar gerelateerde webpagina’s.

Call to action

Maak het de lezer gemakkelijk contact met je op te nemen. Dit kan door een link naar je contactformulier: ‘neem gerust contact met ons op’ of door een opvallende knop.

SEO in het kort

Wat is SEO

Bij SEO gaat het om de vindbaarheid van je website. SEO staat voor Search Engine Optimalization (zoekmachine-optimalisatie). Het is het optimaliseren van je website om zo hoog mogelijk in de gratis resultaten van Google te komen. Om dat te bereiken is een aantal zaken van beland, de belangrijkste worden hieronder in het kort beschreven:

Domeinnaam

Heb je nog geen website en moet je nog een domeinnaam registreren? Denk dan eerst goed na over deze naam. De naam van de url moet iets zeggen over de inhoud van je website.

Beveiligde verbinding

Zorg dat je website beveiligd is, dus https in plaats van http.

Zorg voor een overzichtelijk menu. Ook interne links binnen een pagina zijn van belang. Zorg dat je link duidelijk is, dus niet ‘lees meer’, maar bijvoorbeeld lees meer over SEO’.
Maak daarnaast gebruik van de zogenaamde broodkruimels. Een broodkruimel is een rij interne links boven- of onderaan de pagina waarmee bezoekers snel terug kunnen gaan naar een vorige pagina.

Sitemap

Een sitemap is een bestand waarin je informatie verstrekt over de pagina’s en andere bestanden op je site en de onderlinge relaties. Zoekmachines lezen dit bestand om je site op intelligentere wijze te crawlen. Via een sitemap laat je Google weten welke pagina’s en bestanden op je site jij belangrijk vindt.

Pagina’s, berichten en categorieën

Net als bij de domeinnaam, moeten ook de titels van je pagina’s, berichten en categorieën eenmaal toepasselijke naam hebben.
Zorg er in http ieder geval voor dat je pagina en berichten niet iets als ‘https://www.jouwsite.nl/?p=123’ heten, maar bijvoorbeeld ‘https://www.jouwsite.nl/vindbaarheid’. De homepage is vaak een belangrijke pagina en geeft deze pagina daarom niet ‘home’ of ‘welkom’ als titel mee, maar iets wat je bedrijf of organisatie omschrijft, bijvoorbeeld ‘Ons restaurant’.

De tekst

Webteksten zijn hele andere teksten dan teksten op papier. Het is dan ook niet aan te raden zomaar een ‘papieren tekst’ op je website te kopiëren, maar wat kun je dan wel doen?

 • Kom direct to the point en gebruik je belangrijkste zoekterm in de eerste alinea;
 • Schrijf korte duidelijke teksten. Wil je meer informatie bieden, maak dan een link naar een pagina met meer informatie;
 • Gebruik tussenkoppen;
 • Gebruik lijsten;
 • Houd de code zo schoon mogelijk.

Optimaliseer je afbeeldingen

Google ‘ziet ‘geen afbeeldingen, maar ze zijn wel van belang om je pagina levendig te houden en je kunt ook deze optimaliseren voor Google:

 • Upload je afbeeldingen op ongeveer de grootte die je nodig hebt, je kunt hem later nog een beetje bijsnijden;
 • Upload je afbeelding met een korte maar duidelijke naam die iets zegt over het onderwerp van je pagina. Dus niet ‘20200901_208918.jpg’, maar ‘vindbaarheid.jpg’;
 • Gebruik de alt-tag

Yoast SEO

Deze WordPress SEO plugin helpt je bij het optimaliseren van je site voor zoekmachines.