WordPress.com en WordPress.org

Kies ik voor WordPress.com of voor WordPress.org en wat is eigenlijk het verschil?

WordPress is er in twee soorten; de versie die je zelf kunt installeren op een eigen domein (WordPress.org) en de gratis dienst van WordPress.com.

WordPress.com

Op WordPress.com kun je gratis een website aanmaken. Je domeinnaam is dan bijvoorbeeld mijnnaam.wordpress.com.
Je kunt kiezen uit allerlei thema’s, je kunt afbeeldingen uploaden, tekst toevoegen en nog veel meer, maar de mogelijkheden zijn beperkter dan als je de installatiebestanden download bij WordPress.org.
Je hebt veel minder vrijheid in het gebruik van plugins en dus van verschillende functionaliteiten.
Bovendien er is op WordPress.com een beperkt aantal thema’s beschikbaar.
Op WordPress.Com worden updates en back-ups centraal geregeld, je hebt er zelf geen omkijken naar.

WordPress.org

Op WordPress.org download je gratis de software van WordPress, die je vervolgens op je eigen domein installeert. Je domeinnaam is dan bijvoorbeeld mijndomein.nl.
Op deze manier heb je veel meer mogelijkheden om je site naar eigen wens in te richten omdat je via plugins allerlei functionaliteiten aan je site kunt toevoegen. Denk aan kalenders, formulieren social media iconen of reactiemogelijkheden. Ook is het mogelijk een eigen thema te gebruiken.
Bij een WordPress site op je eigen domein ben je zelf verantwoordelijk voor back ups en updates.

De voor-en nadelen op een rij

WordPress Heino, Zwolle, Raalte, Salland, Oost-Nederland

Voordelen WordPress.com

 • Gratis
 • Gemakkelijk zelf op te zetten
 • Updates en back-ups zijn centraal geregeld

Nadelen WordPress.com

 • Een domeinnaam met WordPress erin
 • Alleen thema’s van WordPress.com beschikbaar
 • Beperkt functionaliteiten (plugins) toe te voegen

Voordelen WordPress.org

 • Meer thema’s te gebruiken
 • Meer functionaliteiten (plugins) mogelijk.
 • Totale controle over je website

Nadelen WordPress.org

 • Meer technische kennis nodig
 • Zelf hosting en een domeinnaam regelen
 • Zelf verantwoordelijk voor backups en updates

Kiezen voor WordPress.com of WordPress.org

Om WordPress te leren kennen, is beginnen met WordPress.com een goede optie, maar voor een professioneel ogende en werkende website zou ik kiezen voor WordPress.org.
Je hebt dan een eigen domeinnaam en veel meer mogelijkheden om je site uit te breiden met allerlei functionaliteiten. Bovendien kun je zelf de lay-out van je website bepalen.

Meer weten over WordPress? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen.

Geplaatst in WordPress Getagd met

IPv6

Weet de gemiddelde internetgebruiker wat IPv4 en IPv6 betekent?
Ik tot vorige week niet. Mijn website was thuis ineens niet meer bereikbaar en naar later bleek elders wel. Wat bleek? Mijn werkplek loopt via IPv6 en dat was niet geactiveerd, waardoor ik op deze plek mijn website niet meer kon bereiken.

Via Wikipedia kwam ik erachter dat IPv6 staat voor Internet Protocol versie 6, het internetprotocol voor het gebruik van IP-adressen. Het is de opvolger van IPv4. De tussenliggende versie IPv5 was een experimentele aanvulling op IPv4, maar deze werd nooit geïmplementeerd.
IPv6 is onder andere ontwikkeld om de beperkingen en tekortkomingen van IPv4 te verhelpen. Met name het tekort aan beschikbare IP-adressen levert een enorm probleem op: binnen de systematiek van IPv4 zijn ongeveer 4 miljard adressen beschikbaar, terwijl er onder IPv6 een bijna onuitputtelijke voorraad adressen is: voor elke aardbewoner zijn er ongeveer 50 quadriljard beschikbaar.

Geplaatst in websites Getagd met ,

Welke Officeversie heb ik eigenlijk?

Soms wil je weten welke Officeversie je hebt. Als je bijvoorbeeld een training over het gebruik van een Office-applicatie wilt volgen, is het wel handig om te weten waarmee je eigenlijk werkt. Gelukkig is deze versie eenvoudig te achterhalen. Je opent een willekeurige Office-toepassing, bijvoorbeeld Word of Excel. Klik dan linksboven op ‘Bestand’ en vervolgens linksonder op ‘Account’. Je ziet dan onder ‘Productgegevens’ je Officeversie.

Geplaatst in Office Getagd met , ,

Autocorrectie gebruiken

Ken je dat? Je bent druk aan het tikken en je maakt steeds dezelfde tikfout of je bent een vergadering aan het uitwerken, waarin lange lastige woorden voorkomen. Ik houd van opschieten en maak daarom toch regelmatig tikfouten. Het kost alleen maar meer tijd om deze fouten te verbeteren, daarom zit mijn computer vol autocorrectie. Erg handig.

Hoe werkt autocorrectie

De gemakkelijkste manier om woorden aan je autocorrectiebestand toe te voegen is door met je rechtermuisknop op het foutieve woord te klikken. Kies voor ‘Toevoegen aan autocorrectie’ en daarna voor het woord dat je bedoelt. Deze fout zal in ieder geval niet meer in je teksten terechtkomen. Je kunt ook via Bestand > Opties > Controle> Autocorrectieopties aangeven welk woord je door een ander woord wilt vervangen:

autocorrectie

Vooral voor lange woorden is dat erg handig. Zeg nou zelf, struikel jij nooit over woorden als ‘exploitatieoverzicht’? Ik tik ‘eo’ in en voilà: exploitatieoverzicht. Op den duur raak je gewend aan je eigen afkortingen. Het wordt pas een ‘probleem’ als iemand anders op jouw computer wil werken, die krijgt dan de meest onverwachte woorden op zijn of haar scherm.

Gebruik je bovengenoemde route vaak, dan kan het handig zijn het autocorrectiescherm rechtsboven aan je werkbalk Snelle toegang te plaatsen.

werkbalk snelle toegang

Dit doe je door op het pijltje te klikken en daarna op ‘Meer opdrachten’:

Selecteer dan in het linker vak de optie die je in je werkbalk Snelle toegang wilt plaatsen en klik op ‘Toevoegen’. Op die manier heb je alle functies die jij vaak gebruikt direct bij de hand.

Geplaatst in tekst Getagd met

Cursus WordPress in Zwolle

Op 30 september start weer een cursus WordPress bij de Volksuniversiteit in Zwolle. Leer in vijf lessen hoe je zelf je eigen WordPress website kunt opzetten en beheren.

Je leert niet alleen hoe je een website opzet met pagina’s, berichten, een contactformulier en nog veel meer, maar ook hoe je hem goed vindbaar maakt en beveiligt. Na deze cursus kun je verder met alles wat met je eigen website heeft te maken. meer informatie over de cursus WordPress

Cursus WordPress Zwolle
Geplaatst in cursus WordPress Getagd met , ,

Voorkom dat je nieuwsbrief als spam wordt gezien

Je verstuurt een interessante nieuwsbrief met activiteiten van het plaatselijke buurthuis, maar die blijkt bij sommige mensen in de spambox terecht te komen. Hoe voorkom je dat?

Dit is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt wel iets doen om de kans kleiner te maken dat je nieuwsbrief als spam wordt gezien en zo niet bij je geadresseerde onder de aandacht komt. Je kunt ontvangers waarvan je weet dat bij hen de nieuwsbrief in de spambox terecht komt vragen jouw nieuwsbrief als geen spam aan te merken, maar het is natuurlijk beter ervoor te zorgen dat je mail überhaupt niet in de spambox terechtkomt.

Een nieuwsbrief versturen
Lees meer ›
Geplaatst in nieuwsbrieven Getagd met , ,

27 november start nieuw cursus WordPress

Op dinsdag 27 november start de volgende WordPress cursus. Leer in zes lessen hoe je zelf je WordPress website kunt maken en onderhouden.

Je leert o.a. hoe je WordPress installeert en tekst en beeld toevoegt. Daarnaast leer je hoe je de opmaak van je site kunt aanpassen en hoe je allerlei functies kunt toevoegen, zoals een contactformulier of socialmedia-iconen.WordPress Heino, Zwolle, Raalte, Salland, Oost-Nederland

 • Data: 27 november, 4, 11, 18 december 2018, 8 en 15 januari 2019
 • Tijd 19.30 – 21.30 uur
 • Locatie: MBO Landstede, Zwolsestraat 63a in Raalte
 • Kosten € 175,00
 • Opgeven via: Landstede
Geplaatst in Uncategorized Getagd met

2 oktober: start cursus WordPress

Op dinsdag 2 oktober start de volgende WordPress cursus. Leer in zes lessen hoe je zelf je WordPress website kunt maken en onderhouden.

Je leert o.a. hoe je WordPress installeert en tekst en beeld toevoegt. Daarnaast leer je hoe je de opmaak van je site kunt aanpassen en hoe je allerlei functies kunt toevoegen, zoals een contactformulier of socialmedia-iconen.WordPress Heino, Zwolle, Raalte, Salland, Oost-Nederland

 • 2, 9, 16, 30 oktober , 6 en 13 november 2018
 • 19.30 – 21.30 uur
 • MBO Landstede, Zwolsestraat 63a in Raalte, 
 • Kosten € 175,00
 • Opgeven via Landstede
Geplaatst in workshops Getagd met

Optimaliseer je afbeeldingen voor Google

Zoekmachines kunnen geen afbeeldingen lezen. Daarom is het belangrijk tekst toe te voegen. Met optimale beschrijvingen van je afbeeldingen kan je hoger komen in de zoekresultaten van Google. Google kan niet zien wat er op je afbeeldingen staat, maar het indexeert wel de omschrijving van een afbeelding. Ook op die manier kan je site worden gevonden.

Een logische beschrijving van je afbeelding

Geef afbeeldingen een beschrijvende logische naam. Dus niet foto1.jpg of iets dergelijks maar noem een foto van je bedrijf bijvoorbeeld mijnbedrijf.jpg. naamgeving afbeeldingen

Gebruik de alt-tag

De alt-tag wordt getoond als een afbeelding niet laadt of nog niet is geladen. Zo kan iemand toch al een indruk krijgen van wat er op de afbeelding staat. Bovendien ‘ziet’ Google deze tekst ook.

De title-tag

Je kunt ook een titel gebruiken. De title-tag is de tekst die je ziet als je met je muis over een afbeelding gaat. Hiermee kan je afbeeldingen duidelijker maken voor je bezoekers. Door sleutelwoorden toe te voegen, hebben deze tags ook invloed op de ranking van je site. Je kunt in de titel een wat uitgebreidere omschrijving plaatsen dan in de alt tag.

Een voorbeeld

Bij een afbeelding van het pand van je bedrijf, kan je in de title-tag zetten: ‘Ons pand’, maar je kunt ook meer informatie geven. Geef eerst een indruk van wat er op de afbeelding staat en daarna een omschrijving van je dienst. Bijvoorbeeld: ‘Het pand van GePeCa Tekst en Web. Wij maken hier goede, gebruikersvriendelijke websites en heldere teksten’. Je geeft zo niet alleen een volledige beschrijving van de foto maar je optimaliseert ook de vindbaarheid van je foto.

Geplaatst in SEO Getagd met

Hoe maak je een e-mailhandtekening in outlook 2010

Open Outlook en ga via ‘bestand’ en daarna ‘opties’ naar de tab ‘e-mail’

e-mail handtekenign in outlook e-mail handtekenign in outlook

Kies in het volgende scherm voor ’handtekeningen’. Vervolgens verschijnt er een scherm waarin je je naam en adres kunt intikken.

e-mail handtekening in outlook e-mail handtekenign in outlook

Je voegt een link naar je website en/of een afbeelding toe door op het wereldbolletje met het paperclipje  te klikken:

Dan opent er een verkenner waarmee je een afbeelding op je computer kunt opzoeken. Je ziet in dit scherm ook weer een wereldbolletje. Als je daarop klikt opent je browser. Je kunt naar je website gaan, daar de url selecteren en die in je handtekening kopiëren.

Je kunt ervoor kiezen je handtekening automatisch te tonen bij iedere e-mail die je verstuurd, maar je kunt dit ook handmatig doen als je een e-mail verstuurd via invoegen > handtekening.

Geplaatst in e-mail Getagd met